29 Ekim 2009 Perşembe

Ne maçtı be!

Sene 2001, Liverpool'un tekrar Avrupa sahnesine çıktığı ve şampiyonlar ligi şampiyonluğuna uzanan yolun başı.

Yer Westfalen, Almanya'nın belkide en güzel stadyumu. Kale arkaları, sahaya yakınlığı, atmosferi ve kapasitesiyle tam bir futbol sahnesi.

Rakip Alaves, İspanya ligini bir önceki sene 6. bitirmiş, mütevazi bir kadro. Üstelik ligde de orta sıralarda dolaşıyorlar. Finalin kesin favorisi Liverpool, FA cup ve Lig kupasını kazanmış genç yetenekleri ve tecrübeli oyuncuları ile (üstelik geçmişten gelen sempatikliğiyle ) herkes onlardan farklı bir galibiyet bekliyor.

Alaveste ise en dikkat çeken isimler Rumen sağ bek Conrta ve golcü oyuncu Moreno. Zaten bu iki oyuncuda sene sonunda el ele Milan kadrosuna katılıyor. Aslında en dikkat çekici isim uzun saçları ve müthiş görev bilinciyle oynayan sol açık Arjantinli Astudilo(ayrılmıyor Alavesten ta ki geçen seneye kadar, Osasuna'ya kiralık gidiyor. Şuan ise Roserio Central de son demlerini yaşıyor).


Herkesin beklediği gibi başlıyor maç. Babbel ve Gerrard ile 2-0 öne geçiyor ingiliz temsilcisi, sonra Eggenin yerine dahil olan Alonso 2-1 yapıyor. Gençken slalom golleri atma konusunda yetenekli olan owen, Arjantine attığı gibi bir gol atmak üzereyken kaleci tarafından düşürülüyor. Kazanılan penaltıyı Mc Alister ağlara gönderdiğinde ilk yarının sonucu ortaya çıkıyor, 3-1.

Herhalde herkes ikinci yarı farkın açılacağını düşünüyordu. Fakat tam tersi başladı, 2005 de Milan'a karşı kırmızıların yaptığı geri dönüşün benzerini Moreno 48 ve 51. dakika iki gol atınca Alaves gerçekleştirdi. Artık televizyon başında seyredenlerin gönlü bu mütevazi İspanyol takımına kaymıştı. Türk filmlerinin en büyük etkisi budur bünyemize, her zaman güçsüzün kazanmasını ve destan yazmasını isteriz. Maçta istediğimiz gibi 4-4 bitmişti, güçsüz güçlüye sonuna kadar direnmiş, kahramanlık destanı yazmak için elinden geleni yapmıştı. Fakat o zamanlar FIFA ve UEFA belki de tarihin en saçma kurallarından birini devreye sokmuştu, altın gol. Tam maç penaltılara gidecekken üstelik güçsüz 9 kişi kalmasına rağmen uzatmalarda kahramanlar gibi direnirken, bir hata yapıp kendi kalelerine golü atmaları maçı da orada bitirdi.

Kimine göre tarihin en görkemli UEFA finali, kimilerine göreyse Liverpool'un tekrar büyük olma yolunda diriliş maçı. O maçın esas öznesi Alaves şimdi 3. ligde, keşke tekrar videoda ki gibi kahramanca oynasalar ve destansı bir maç izlettirseler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum